Skytshelgener for Verdensungdomsdagene 2023

Af Birgit Bidstrup Jørgensen

Ved afslutningen af Verdensungdomsdagene i Panama i 2019 afslørede pave Frans nyheden for de 700.000 deltagere: De næste Verdensungdomsdage (World Youth Days, eller WYD) afholdes i Lissabon i Portugal mellem den 1. og 6. august 2023. Det er 16. gang, de bliver afholdt, og allerede nu er forberedelserne godt i gang. Derfor er det snart på tide at tænke på, om det ikke ville være en fantastisk mulighed at bruge nogle dage på at være sammen med andre unge katolikker fra hele verden samlet om vores fælles tro.

Egentlig skulle Verdensungdomsdagene være afholdt i 2022, men der kom en pandemi i vejen. Nu skal det være!

Logoet i de portugisiske farver viser pilgrimskorset og ikonen af Vor Frue kaldt Salus Populi Romani (det romerske folks frelse) med rosenkransen og årstallet 2023. Fra nu af vil information om ungdomsdagene begynde at blive udbredt gennem de enkelte bispedømmer, som de unge kommer fra, så hold øje med det! Der er også en officiel hjemmeside for Verdensungdomsdagene med masser af information.

Skytshelgener for unge pilgrimme

Den seneste nyhed fra WYDs pressekontor er, at man har udnævnt 13 skytshelgener for unge, der vil deltage i Verdensungdomsdagene. Hvert bispedømme udnævner også en lokal skythelgen. Det kommer vi nok til at høre mere om her i Danmark.

Kardinal Manuel Clemente, som er patriark af Lissabon, siger, at disse skytshelgener "har vist, at livet i Kristus opfylder og frelser unge til alle tider." De skal være eksempler for unge på mennesker, der har opnået hellighed i deres liv. ”Frem for alle andre er Jomfru Maria det bedste eksempel som den unge pige, som sagde ja til at være mor for Guds Søn, der blev menneske”, sagde han.

Inspiration for unge

Alle de 13 helgener, der nu er udpeget til skytshelgener for WYD, er mænd og kvinder, der selv har engageret sig i at tjene unge mennesker.

Det gælder i særlig grad Skt. Johannes Bosco og Skt. Vincent af Paul. Blandt helgenerne er også syv fra Lissabon, nemlig Skt. Antonius, en franciskaner fra det 13. årh.; Skt. Bartolomæus af martyrerne, dominikaner fra det 13. årh.; Skt. Johannes de Britto, jesuit, missionær og martyr i det 17. årh.; den salige Joana af Portugal, en prinsesse i det 15. årh., som opgav alt for at blive dominikanernonne; Skt. João Fernandes, jesuit og martyr i det 16. årh. og den salige Maria Clara af Jesusbarnet, en aristokratisk kvinde fra det 19. årh., som tog sig af de fattige i Lissabon.

Som de sidste nævner kardinal Clemente fire unge saligkårede mennesker fra 1900-tallet, som opnåede hellighed, før de døde i en ung alder. De kan på en særlig måde inspirere unge i dag. Det gælder den salige Pier Giorgio Frassati, der var en inspiration for andre med sin glæde og næstekærlighed; den salige Marcel Callo, en ung franskmand, som døde i en tysk arbejdslejr; den salige Chiara Badano, en italiensk teenager, som døde af smertefuld knoglekræft og til sidst den salige Carlo Acutis, en italiensk teenager, som spredte Guds ord over internettet, før han døde af leukæmi.

Det er slet ikke for tidligt at sætte sig lidt ind i, hvem disse hellige mennesker var – og det er på høje tid om at bede om deres forbøn, hvis du har lyst til at være blandt de flere hundrede tusinde unge, der skal mødes om kun lidt mere end et år.